23. 12. 2022 • AUTOR: PAVEL HNILO • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE • PROSTORY: CASA LINUM
Přichází konec roku — a to pro mnoho lidí znamená užít si jeho poslední den a připravit sobě a přátelům něco dobrého k silvestrovskému večeru. Jelikož jsou Vánoce hlavně o sladkostech a cukroví, tak na silvestra si člověk rád užije slaných jednoduchých pokrmů. My jsme vám k inspiraci nachystali tři jednoduché a rychlé recepty, které určitě potěší každého vegana.
Prvním receptem je guacamole s tortillovými chipsy, chcete-li nachos. Gucamole je jednoduchá a oblíbená pomazánka, která má nesčetné množství variant a také využití. Lze si ho udělat jako klasickou pomazánku, dip nebo použít jako přísadu k dalším jídlům. Pro silvestrovskou noc je ideální jako pomazánka a v kombinaci s nachos naprosto neodolatelné. Avokádo je ve veganském světe oblíbené a jeho chuť se dá dobře kombinovat se spoustou dalších surovin.
Guacamole s tortillovými chipsy
10 MINUT • 4 PORCE
Na guacamole použijte klidně měkčí avokáda, aby se vám lépe rozmačkávala. Cherry rajčátka nakrájejte na menší kousky, aby šla dobře nabírat malými tortillovými chipsy. Ty je nejjednodušší koupit přímo v obchodě. A jsou sehnatelné ve více verzích, pokud byste chtěli přidat ještě další jinou chuť k tomuto receptu. Udělat si je můžete samozřejmě i doma, ale chvilku to potrvá. Červená cibule je jemnější než klasická a není v guacamole zbytečně moc výrazná.
INGREDIENCE
- 2 avokáda
- 250 g cherry rajčátek
- ½ červené cibule
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř
- velké balení solených chipsů
POSTUP
- Nakrájíme si najemno červenou cibuli. Cherry rajčátka nakrájíme na malé kousky.
- Ve střední misce rozmačkáme 2 avokáda a zakápneme citronovou šťávou.
- Do misky přidáme nakrájenou cibuli a rajčátka, důkladně promícháme a dochutíme pepřem a solí.
- Podáváme rovnou v misce a nachos si dáme bokem.
Guacamole si nedělejte nikdy moc dopředu, protože avokádo má silné tendence k hnědnutí. To sice oddálíte použitím citronové šťávy, ani ta však není všespásná a neustálé její přidávaní není vůbec žádoucí. Trochu proces hnědnutí zpomalí i to, když v guacamole necháte ležet pecku z avokáda, což vypadá i dobře při servírování. Jak bylo psáno výše, guacamole se dá připravit na spoustu způsobů; a tak se nenechejte omezovat a dopřejte si své oblíbené koření či ingredience, které v guacamole mohou vyniknout.
•
Druhý recept je taková osvědčená česká klasika. Česnekosýrová pomazánka je velmi častou a velmi oblíbenou na různých jednohubkách, chlebíčcích a já osobně ji mám moc rád. Navíc ji každý podomácku dělá jinak, takže jednou je to jemná pomazánka, která má nasládlou chuť sýra a podruhé může být tak ostrá, až vaše chuťové pohárky litují, že se kdy narodily. A i tu naši berte spíše jako inspirativní a množství surovin si uzpůsobte vlastním chutím.
Bagetky s česnekovo-sýrovou pomazánkou
10 MINUT • 4 PORCE
Základem je bílé tofu a strouhaný veganský sýr. Výběr druhu je na vás, nebojte se vybrat některý s intenzivní chutí. Lahůdkové droždí přidá také svou typickou chuť a ingredience pomůže spojit. Aby déle pomazánka vydržela vláčná, tak použijte rostlinné mléko. Množství česneku je jen a pouze na vás, 4 stroužky jdou už dobře cítit, ale pálí zatím tak příjemně. A proč je v receptu kokosový olej? Skvělá alternativa klasického oleje a navíc dokonale zmate vaše smysly. Voňavý sladký kokos a řízný česnek… věřte, že si tuto kombinaci zamilujete.
INGREDIENCE
- 4 bagetky
- 1 balení bílého tofu
- 120 g strouhaného veganského sýru
- 4 stroužky česneku
- 2 PL šťávy z citronu
- 2 PL lahůdkového droždí
- 2 PL kokosového oleje
- 3 PL rostlinného mléka
- 1 PL sušené cibule
- směs bylinek (rozmarýn, petržel, tymián)
- sůl a pepř
POSTUP
- Kostku tofu si nakrájejte na 4 díly, česnek si naloupejte a rozpulte, a oboje dejte do mixéru.
- Do mixéru dejte i citronovou šťávu, lahůdkové droždí, kokosový olej, sušenou cibuli a bylinky.
- Vše rozmixujte do hladké pomazánky a přendejte do mísy.
- V míse do pomazánky nalejte rostlinné mléko, kterým doladíte konzistenci.
- Jako poslední vsypejte strouhaný veganský sýr, který opatrně vmíchejte.
- Na závěr dochuťte solí a pepřem, případně upravte konzistenci tím, že přidáte ještě trochu rostlinného mléka.
- Nechejte chvíli odstát v lednici a poté namažte na nakrájené bagetky.
Česnekovo-sýrová pomazánka vaše hosty vždy osloví a na bagetce má i charakter relativně zasycujícího jídla. A stejně jako u guacamole, tak i u ní si můžete pohrát s ingrediencemi, které do ní použijete a pokaždé tak vytvoříte o něco jinou pomazánku, která vám nezevšední. Můžete ji i různě dozdobit, třeba bylinkami, nebo na ni nasypat ještě trochu strouhaného sýru. Velmi dobře se k pomazánce tohoto stylu hodí i ozdoba ze sterilované zeleniny jako jsou okurky či papričky.
•
Třetím a závěrečným receptem je úplná super rychlovka, kterou máte hotovou za pár minut a stačí vám k ní jen nůž, prkýnko a dlouhá párátka. Napichované jednohubky vypadají dobře a můžete na nich zkombinovat různé ingredience, a spojit je v jedno na párátku. Je to velmi vděčná pochutina, kterou ocení každý, kdo si rád jídlo jen tak do ruky a chce si ho vzít více kousků. A pro hostitele je to skvělé v tom, že si ingredience jednou předchystá a poté už jen v průběhu večera napichuje a přidává další jednohubky na stůl.
Napichované jednohubky
15 MINUT • 4 PORCE
Napichované jednohubky by vždy měly kombinovat nejen chuťový zážitek, ale i vypadat dobře. Je proto nasnadě vybrat ingredience, které jsou barevně i chuťově odlišné, aby přímo vyzývaly k ochutnání. Tady to přesně splňují naše napichované jednohubky — červené cherry rajčátka přinesou sladkost. Černé olivy, a použijte určitě ty přírodní bez nálevu, mají vláčnou a mírně nahořklou chuť. Greek white block je výrazný slaný sýr a neutrální okurka už jen krásně doplní barevnou pestrost. Jednohubky můžete zakápnout také jednoduchou zálivkou.
INGREDIENCE
- 200 g Cherry rajčátek
- 1 Greek White Block
- 1 balení oliv bez nálevu
- 1 okurka
- 6 PL olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř
POSTUP
- Na kostičky nakrájejte Greek white block a okurku, rajčátka rozpulte.
- Napichujte opatrně na dlouhá párátka v přeházeném pořadí.
- V malé misce si smíchejte olivový olej, šťávu z citronu a sůl s pepřem.
- Jednohubky naskládejte na talíř a zakápněte zálivkou.
Jednohubek můžete udělat velké množství a víte, že se sní, protože každý miluje tento styl občerstvení. Navíc nakrájené ingredience předem lehce vytáhnete a napícháte, a můžete ihned podávat. A když něco zbude, tak není nic jednoduššího, než si udělat třeba salát. Nebojte se využít i větší množství ingrediencí. Skvěle vypadá třeba kombinace barevných paprik a nebo můžete zkusit udělat sladko-slané jednohubky za pomoci ovoce, například manga.
Věřím, že se vám tyto 3 tipy zalíbí a využijete je. Ať už jako hotové recepty, tak třeba jen jako inspiraci a upravíte si je dle svých oblíbených chutí a ingrediencí. Mělo by být hravé a lákavé. Nikterak náročné na přípravu a zároveň, aby se dalo použít tak, že se v průběhu večera lehce na prázdný stůl doplní.
Silvestr je o tom užít si poslední den roku, pobavit se s přáteli, rodinou; dát si možná nějaké to předsevzetí a hlavně zvesela vkročit do nového roku. A k tomu je ideální si dát skvělé a dobré jídlo. Přejeme, ať si váš poslední den roku pořádně užijete!
Napište nám jaké dobroty si pro silvestrovskou noc připravíte vy.