28. 01. 2022 • AUTOR: PAVEL HNILO • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE
Franco Nero s ní porazil v roce 1975 bandu banditů. Stará moudrost praví: „Člověk spíše může vařit bez ohně než bez cibule“. V české kuchyni je cibule snad tou nejzákladnější surovinou. Množství jídel, jejichž recept ji obsahuje, je nesčetné. Cibule dodává aroma, chuť a sladkost. Obsahuje vitamíny, ve větším množství B1 a B2, v menším C. Dále obsahuje mnoho křemíku, draslíku, síry a dusíkatých látek. Ve zkratce — je zdravá! Nám v tomto článku cibule poslouží do 3 jednoduchých, ale chutných receptů.
První z nich bude, jak jinak, cibulačka. Polévka, které stačí 2 kvalitní suroviny a je dokonalá. Cibule a zeleninový vývar. Recept na něj jsme vám nedávno ukázali, tak teď se bude hodit. Ostatní suroviny mají v receptu své místo, ale prakticky se bez nich obejdete. V receptu níže je použito i bíle víno. Já ho rád využívám už v kroku č. 7, kde se z tekutin potká jako první s cibulí a jejich chutě se tak spojí dříve. Až poté využiju vývar.
To zásadní se děje hned na začátku vaření. Správným způsobem opéct cibuli je alfou a omegou tohoto receptu. Chce to čas, trpělivost a správné načasování. Zlatavě hnědá cibule, na které jste si dali záležet, vás pak odmění skvělou chutí. Poté, co ji zalijete výborným domácím zeleninovým vývarem a bude se vařit, můžete využít volné chvilky a připravit si bagetky zapečené se strouhaným sýrem. A komu by snad kousky cibule vadily, tak ten si může tuto polévku rozmixovat a udělat si ji krémovou.
Cibulačka
60 MINÚT • 4 PORCE
Cibulačku je lepší vařit v dostatečně širokém hrnci. V něm se cibule dobře rozprostře na dno. Jestli cibuli nakrájíte na kostky nebo pásky je jedno. Důležité je být trpělivý ve fázi opékání. Nepanikařte při prvních černých okrajích; jakmile cibuli podlijete, tak ty rozmícháte a zmizí. Vlastně se rozpustí a dodají vaší polévce zas o něco lepší chuť.
INGREDIENCE
Polévka
- 500 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml bílého suchého vína
- 1 PL hladké mouky
- rostlinný olej
- sůl a pepř
Bagetky se sýrem
- 2 malé bagetky
- 50 g strouhaného sýru
POSTUP
- Cibuli oloupejte, polovinu nakrájejte na velké kousky a polovinu na drobné.
- V širokém hrnci zprudka rozehřejte olej a vsypte do něj polovinu cibule, ty větší kousky. Intenzivně a rychle opečte, až cibule místy zezlátne.
- Trochu snižte teplotu. Opékejte dál, dokud nebude hrozit připálení. V tu chvíli podlijte cibuli několika lžícemi vody a rozmícháním rozpusťte přípečky.
- I když se voda odpaří, opékejte cibuli dál. Takto podlívejte ještě dvakrát nebo třikrát, dokud cibule nebude mít rovnoměrně zlatěhnědou barvu.
- Jakmile je první polovina cibule opečená, přidejte druhou, promíchávejte a nechejte už jen změknout.
- Cibuli v hrnci zaprašte moukou a krátce promíchejte, aby se mouka rozpustila v tuku.
- Poté přilijte jednu třetinu vývaru. Důkladně zamíchejte, aby se rozpustily všechny hrudky mouky.
- Nakonec přilijte zbytek vývaru a víno. Osolte a přiveďte polévku k varu, zakrytou zvolna vařte 20 minut. Občas promíchejte.
- Mezitím, než se polévka uvaří, rozehřejte troubu na 200 stupňů.
- Bagetku rozřízněte napůl. Rozpůlenou bagetu posypte strouhaným veganským sýrem, dejte na plech a vložte do trouby.
- Chvíli zapečte, až se sýr rozteče a okraje zezlátnou, přibližně pět minut.
- Po dovaření polévku ještě dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Servírujte do misek nebo na talíře a ozdobte zapečenými sýrovými bagetami.
Při nakrájení na různě velké kousky a rozdílném postupu opékání nebude cibule v polévce jednotvárně měkká.
•
Jestliže u přípravy cibulové polévky je potřeba strávit více času, tak druhý recept je na úplnou rychlovku. Cibulové kroužky se dají připravit velmi rychle. Můžete je připravit jako občerstvení pro návštěvu, je to ideální party jídlo nebo k večernímu filmu. Pokud si dáte i pár chvil na přípravu dipu, tak je ještě o něco vylepšíte. Můžete je obalit na způsob trojobalu, ale také v těstíčku. V tomto jsou možnosti nepřeberné.
Ačkoliv je žádoucí, pokud je to možné, vyhnout se jídlům, které jsou smažené na velkém množství oleje, tak u cibulových kroužků je podle mně lepší udělat výjimku. Ne každý styl obalení je vhodný na pečení v troubě. A když se dáte do improvizace, může se lehce stát, že kroužky z trouby nevyjdou úplně ideálně. Osmahnutí na oleji je proto jistota. Není ho potřeba nějak moc. Kroužky jsou tenké, zezlátnou poměrně rychle a samotná cibule nepotřebuje moc času ke změknutí. Přebytečný olej se vždy dá odsát kuchyňskými ubrousky.
Cibulové kroužky
20 MINUT • 4 PORCE
Na cibulové kroužky se nejlépe hodí velká cibule. Z ní se nejlépe udělají krásné široké kroužky, někdy i 2 z jednoho řezu. Při oddělování středních vrstev cibule od okrajů buďte opatrní. Příliš mnoho tlaku a cibule se vám rozpadne na vrstvy. Také je dobré promyslet si předem, co se vzniklými zbytky cibule.
INGREDIENCE
- 2 velké cibule
- 3/4 hrnku neslazeného rostlinného mléka
- 2/3 hrnku mouky
- 2 ČL mleté papriky
- 1 ČL mletého sušeného česneku
- sůl a pepř
- olej na smažení
POSTUP
- Oloupejte cibuli a nakrájejte na plátky přibližně 1 cm tlusté.
- Vytlačte střední vrstvy cibule z plátků a nechejte jenom cca 3. Záleží na jejich tloušťce.
- Rozpalte olej na pánvi, případně v hrnci. Stačí ho vrstva kolem 1 cm.
- Z mléka, mouky, mleté papriky a mletého česneku umíchejte těstíčko. Dochuťte špetkou soli a pepře.
- Mezitím se rozpálil olej, teplotu udržujte na středně vysoké.
- Postupně obalujte cibuli v těstíčku. Aby nestékalo, tak kroužky dávejte rovnou do oleje.
- Sledujte jak zlátnou a minimálně jednou otočte. Po vyjmutí nechejte okapat na ubrousku.
- Podávejte čerstvé, samostatně nebo s dipem.
Cibulové plátky můžeme ještě v celku dát na minutu do vroucí vody. Lehce změknou a lépe se oddělí vrstvy.
•
Když vám po přechozích dvou receptech pár cibulí ještě zbyde, klidně stačí jedna velká, tak je skvělé ji použít jako ingredienci, kterou si uděláte trochu lepší váš hummus. Recept na základní hummus je velmi jednoduchý a cibule mu dodá příjemný šmrnc. A jelikož cibule je surovina, která nechybí opravdu v žádné domácnosti, tak se sama přímo nabízí.
Čas přípravy berte jako čistý čas práce. Já osobně vteřinové práce typu nasypat cizrnu do vody a nechat ji stát přes noc nebo zapnout pak sporák, aby se uvařila, nepovažuji za relevantní. Když děláte domácí hummus častěji, tak je to spíš taková automatika. Samotný čas přípravy tedy určí hlavně to, jakým způsobem si připravíte samotnou cibuli. A samozřejmě to, jak si pohrajete s mixováním. Já třeba mixuju i na třikrát. Po prvním zjistím, jaká je hustota a případně přidám vodu. Také kuličky cizrny, které se brání svému osudu, potlačím lžící dolů pod nože. Po druhém už jen ochutnám a výslednou chuť trochu vyladím. Po třetím jen zkontroluju, jestli předchozí kroky byly úspěšné.
Hummus s cibulí a česnekem
20 MINUT • 4 PORCE
Jak cibuli, tak i česnek si můžete pro tento hummus připravit na několik způsobů. Česnek si můžete předpéct, rozmačkat nebo osmahnout samostatně či s cibulí. Cibuli osmahnout rychle jen do zesklovatění, nechat ji zhnědnout a nebo třeba si dát na čas a hrát si s ní do zkaramelizování. Každá varianta trochu jinak ovlivní konečnou chuť hummusu a vy tak máte velké množství možností. Uděláte si hummus podle toho, jak se vyspíte.
INGREDIENCE
- 300 g již namáčené cizrny (ca 150 g suché)
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 PL olivového oleje
- 3 PL tahini
- 1-2 PL citronové šťávy
- rostlinný olej
- voda
- sůl a pepř
POSTUP
- Nakrájejte cibuli a česnek na drobno. Rozpalte si pánev a vsypejte na ni cibuli.
- Cibuli opékejte do zhnědnutí, přibližně v polovině přidejte česnek.
- Do mixéru nasypejte cizrnu, připravenou cibuli a česnek a tahini. Přilijte olivový olej a citronvou šťávu.
- Osolte a opepřete. Na závěr zalijte vodou. Můj tip je mít vodu necelý centimetr nad ostatní suroviny.
- Dobře rozmixujte, cibulka vám bude všemožně utíkat, tak to chce trpělivost.
- Po rozmixování je vhodné dát čerstvý hummus na 2 hodiny do lednice, aby se spojily chutě.
Je i u vás v kuchyni cibule jako doma?