13. 05. 2024 • AUTOR: Pavel Hnilo • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE
Sladké waffle patří mezi ty vůbec nejoblíbenější druhy snídaně a ráno si jimi zpříjemňuje nesčetné množství lidí po celém světě. I my si je rádi dopřejeme; a to přesně dle našeho stylu, aby se jednalo o jednoduchý, rychlý, ale zato chutný recept. A přesně takový je náš recept na waffle s čerstvými ostružinami a vegan šlehačkou.
Jaro je v plném proudu a i když čas ostružin ještě nenastal, tak se dají lehce sehnat. Ostružiny mají silnou sladkokyselou chuť a jsou naprosto nezaměnitelné. A když tuto výraznou chuť položíte na waffli a doladíte trochou sladké veganské šlehačky, tak vaše chuťové buňky zažijí explozi radosti.
Waffle s čerstvými ostružinami a vegan šlehačkou
30 MINUT • 2 PORCE
Křupavé waffle položí základ pro tento lehký a rychlý snídaňový recept. Tmavě fialové až černé ostružiny a přeliv z nich dodají nezaměnitelnou chuť. A veganská šlehačka, která tuto báječnou snídani nejenom dozdobí, ale vynese přímo k dokonalosti.
INGREDIENCE
Těsto
- 180 ml rostlinného mléka
- 120 g hladké mouky
- 2 PL oleje
- 1 PL javorového sirupu
- 1 ČL citronové šťávy
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
Ostružinový přeliv a šlehačka
- 200 g ostružin
- 2 PL třtinového cukru
- 2 PL vody
- 1 balení veganské smetany na šlehání
POSTUP
- Smícháme rostlinné mléko, vanilkový extrakt a citronovou šťávu, necháme asi 5 minut odestát a tím nám vznikne veganské podmáslí.
- Do podmáslí důkladně vmícháme olej a javorový sirup.
- Následně přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a vypracujeme tekuté těsto, které dochutíme špetkou soli.
- Těsto necháme chvíli odstát, aby zhoustlo a vyjde z něj přibližně 6-7 wafflí.
- Mezitím, co si dáme těsto odstát, si omyjeme a očistíme ostružiny a dáme je do hrnce s cukrem a vodou.
- Povaříme asi 10 minut na středním stupni, dokud ostružiny nezměknou.
- Poté z hrnce vybereme ostružiny, ty nejměkčí můžeme rozmačkat a šťávu vaříme ještě 5 minut na vysoký stupeň, dokud se nezhustí.
- Na závěr si vyšleháme čerstvou šlehačku z rostlinné smetany ke šlehání.
- Podáváme teplé a můžeme dozdobit čerstvými ostružinami
Těsto na waffle je další z řady jednoduchých základních těst, nicméně prakticky v každé domácnosti najdete jeho vlastní úpravu. To z něj dělá vskutku různorodou záležitost a dá se říct, že kdo si waffle dělá pravidelně, tak má už přesně ten svůj, vlastní originál. Naším tajným pomocníkem je javorový sirup, který waffle ozvláštní svou bohatou chutí.
Waffle můžete udělat různými způsoby, co je však hlavní, je jejich typický vroubkovaný vzhled. Můžete použít speciální pánev, samostaný wafflovač, existují i silikonové formy. Já však vřele doporučuju multifunkční sendvičovač, ve kterém máte možnost měnit desky dle libosti. A jedny z nich jsou právě desky na waffle. A proč ho doporučuju? Z čistě minimalistického hlediska budete mít v kuchyni jeden přístroj, který vám zastane klidně i 4 další.
Ostružinový přeliv máte hotový za krátkou chvilku a úplně s přehledem při jeho přípravě stihnete kontrolovat, jak se dělají waffle. Ovocné přelivy mám moc rád. Nic proti čerstvému ovoci, ale ovoce s vlastní “omáčkou” je prostě o stupínek výše. No a když to vše doplníte čerstvě ušlehanou šlehačkou, tak vaše snídaně bude jednoduše neodolatelná.
Dopřáváte si i vy sladké waffle ke snídani?