15. 08. 2022 • AUTOR: LUDMILA BORYSENKO HRADILOVÁ • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE
Co je to Hraška a co Mahá koření? Slyšíte o nich poprvé? Chystáme pro vás nové recepty, část z nichž bude obsahovat právě tyto dvě skvělé suroviny, které mohou být pro některé z vás novinkou. O Hrašce jsem se zmiňovala již v letním receptu na rybízové muffiny. Tehdy jsem použila její sladkou verzi, tedy Hrašku vanilkovou. Ve všech článcích ji značím velkým začátečním písmenem, aby bylo hned jasné, že se nejedná o hrách či hrášek, jak si lidé často myslí. Další hojně využívanou surovinou v mé kuchyni je Mahá koření. Jedná se o směs koření od výrobce Hrašky.
•
A teď už k samotným zázračným produktům! Nedělám si legraci, jsou opravdu zázračné a věřím, že i vy si je brzy oblíbíte.
Hraška je směs ze žlutého hrachu, bezlepkových obilovin a koření. Jak už nám jedna ze surovin produktu prozrazuje, jedná se o zcela bezlepkový produkt. Je tak vhodná téměř pro všechny strávníky, a to jak vegetariány, vegany, tak i lidi s bezlepkovou či bezlaktozovou dietou. Ve veganské stravě je často používaná jako náhražka vajíček, neboť má v mnoha případech podobné vlastnosti. Dá se však použít i jako náhražka mouky, například při zahušťování omáček a polévek.
Tato směs je vhodná nejen na zahušťování, ale i na obalování, zapékání a pečení. V současné době najdete tři druhy Hrašky: Hraška na obalování, Hraška na zahušťování, vanilková Hraška.
Hraška na obalování i na zahušťování jsou slanými verzemi směsi a Vanilková hraška je sladká.
Hraška na obalování a Hraška na zahušťování
Já osobně považuji Hrašku na obalování jako univerzální ve slané kuchyní, neboť je s ní možné jak obalovat, tak i zahušťovat a zapékat. Je však nutné dodat, že je oproti Hrašce na zahušťování pikantnější. Při nákupu Hrašky si tak můžete zvolit, která verze vám vyhovuje: více kořeněná/méně kořeněná, více zahušťujete/více obalujete nebo budete mít nakonec v kuchyní obě verze stejně tak, jak to mám já.
U slané Hrašky si hlavně dejte pozor při dochucování. Mně se například na začátku párkrát stalo, že jsem omáčku zahuštěnou Hraškou osolila a opepřila jako klasickou omáčku z mouky, ta se však poté nedala jíst, neboť byla moc silná. Samotný základ, Hraška, již obsahuje koření, proto je lepší to, co s ní kuchtíte, nejdříve ochutnat a až poté dále dochucovat.
Kde všude se dá slaná Hraška využít? Máte rádi omáčky, vadí vám však, že je jejich základem bílá mouka? Použijte Hrašku! Máte rádi majonézu, ale nepoužíváte vajíčka? I zde vám Hraška pomůže! Omáčky, polévky, guláše, nákypy, karbanátky, zapečená/obalovaná zelenina, smažený sýr, pomazánky nebo dresinky. Obědy, večeře, svačiny, oslavy, štědrovečerní večeře, novoroční dobroty a podobně. Jak jsem již říkala, má opravdu široké využití.
Vanilková Hraška
Možná tomu nebudete věřit, ale i sladká verze hrašky má široké využití. Sama jsem na začátku nevěřila, že něco sladkého z hrachu může být dobré. Poprvé jsem ochutnala jablka obalovaná ve vanilkové Hrašce asi před osmi lety. I přes to, že mi to chutnalo, trvalo ještě nějakou chvíli, než jsem se poprvé odvážila zkusit si z ní uvařit něco na vlastní pěst. Tehdy jsem se pustila do pečení dortů a hledala jsem alternativy vaječných korpusů a krémů. Pokud si dobře pamatuji, tak jsem tehdy zkusila udělat cheescake. Od té doby, už to bude takových pět-šest let, používám vanilkovou Hrašku docela často. Nejčastěji ji přidávám do bábovek, koláčů, buchet, dortových korpusů, muffinů, perníčků nebo mi slouží jako základ pro dortové krémy.
Co se týče bezlepkového pečení, tak i tam vanilkovou Hrašku ráda používám, neboť je dobrou náhradou lepku. Skvělou vlastnosti Vanilkové Hrašky je to, že je výživná, hustá a pokud ji správně připravíté, není vůbec cítit po hrachu. Jsem si jistá, že kdybych vám dala ochutnat nějakou sladkou dobrotu z Hrašky, nepřišli byste na to, z čeho opravdu je.
Dále se dá vanilková Hraška využít například při přípravě: dezertů, pudinků, vánočního cukroví, velikonočních beránků, mazanců, závinů, sladkých pomazánek, sušenek a podobně.
Mahá koření
No a pomalu se dostáváme i k třetímu/čtvrnému skvělému produktu od značky Ceria. Mahá koření je jemnou a vyváženou směsí z českého kmínu, koriandru a hořčičného semínka. Nejen že vaším jídlům dodá skvělou chuť, ale je především zdraví prospěšné. Napomáhá trávení a obsahuje cenné látky pro náš organismus. Mahá koření má taktéž široké využití, přidává se do polévek, gulášů, omáček, zasmážek, karbanátek, do bramborového salátu, ale i do sladkých nápojů. Já osobně jej přidávám téměř do všech slaných jídel. Více se o něm můžete dozvědět přímo na stránkách Hrašky.
Různé nápady i recepty na jídla z Hrašky najdete jak přímo na stránkách Hrašky v oddělení Recepty, tak i na jejich Facebooku nebo Instagramu. Před pár lety byla založena také facebooková skupina Vaříme s Hraškou, kde si lidé mohou navzájem sdílet svoje výtvory z Hrašky. Najdete tam mnoho další inspirace jak si zpestřit jídelníček. A jak jsem už zmiňovala na začátku, některé recepty s použitím Hrašky a Mahá kořením pro vás od podzimu chystá právě tým Simply Veggie.
Kam pro Hrašku?
Kde si Hrašku či Mahá koření pořídit? Najdete je jak na E-shopu, tak i ve většině zdravých výživ nebo v odděleních zdravé výživy některých supermarketů. Skvělá zpráva je, že je již najdete i v některých bezobalových krámcích (Přerov, Ostrava) či bezobalových E-shopech.
Odkud se Hraška objevila?
Nakonec bych se ještě chtěla zmínit o tom, kdo stojí za vznikem Hrašky. Manželé Škvařilovi se věnují zdravé stravě už léta. Vytvořili nejen Hrašku, Mahá koření, ale i Cerií, o které si něco řekneme třeba v dalším článku. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Taktéž je autorem srovnávací teorie Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy. Eliška Škvařilová je autorkou Hrašky, několika kuchařek i norem bezmasých jídel, také členkou ČSVV. Tento milý manželský pár má 5 dětí, někteří z nich se také podílejí na vývoji Hrašky. Napříkla jejich dcera Jana umí z Hrašky vykouzlit opravdu nádherné dorty a dezerty. Jsem moc ráda, že jsem měla tu čest poznat se s touto rodinkou osobně.
A co vy, znáte produkty od značky Cerie nebo se už těšíte na naše recepty, abyste mohli vyzkoušet něco nového?