Hřejivá hrachová polévka s podzimní zeleninou

09. 10. 2022  •  AUTOR: LUDMILA BORYSENKO HRADILOVÁ  •  FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE  •  PROSTORY: CASA LINUM

Barevné podzimní dny nás občas překvapí sluníčkem. Stále však převažují ty chladné a deštivé dny, kdy si naše tělo žádá teplo a doplnění energie. Luštěninové polévky jsou snad nejlepší variantou, která zastane obě potřeby. Proč právě luštěniny a proč právě hrách? Luštěniny obsahují velké množství bílkovin a jsou skvělým zdrojem energie. Hrách spolu se zelenou čočkou můžeme zařadit mezi ty luštěniny, které mají nejvyšší obsah bílkovin. Bílkoviny, bílkoviny a ještě jednou bílkoviny. Obzláště u rostlinné stravy bychom měli dbát na pestrý a vyvážený jídelníček. Nestačí jíst pouze zeleninu, neboť ta sice obsahuje mnoho, avšak nevšechny důležité živiny.

Mnozí z vás asi znají žlutý hrách z jednoduchých pokrmů, jako je například hrachová kaše. Musím se přiznat, že u mě hrách dlouhou dobu patřil mezi málo oblíbené luštětniny a často jsem se mu snažila spíše vyhýbat. Když jsem se začala více zajímat o stravu, zjistila jsem, že by bylo dobré zařadit jej do jídelníčku a přestat se mu vyhýbat. Klasický způsob přípravy mě však nelákal, a tak jsem si vymyslela tuto kombinaci hrachu s větším množstvím zeleniny.

Pokud hledáté další možnosti zařazeni luštěnin do jídelníčku, určitě vyzkoušejte Hrašku, o níž jsem se zmiňovala již v srpnovém článku. Jedná se o směs z žlutého hrachu, z níž se dá vykouzlit mnoho zajímavých tradičních i netradičních, ale především chutných pokrmů.

Hrachová polévka

100 MINUT  •  4 PORCE

Polévka z žlutého hrachu, jak ji možná ještě neznáte. Na svůj vkus do ní přidávám hodně zeleniny, která zpestří chuť hrachu. Jak můžete vidět, tak je tento recept vyloženě na podzimní a zimní období. Hrách, cibule, pórek, mrkev a celer — to vše jsou sezonní suroviny, které v tomto chladném období seženete téměř všude.

INGREDIENCE

  • 150 g suchého žlutého hrachu
  • ½ cibule
  • 1 mrkev
  • 110 g pórku
  • 100 g celeru
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL Mahá koření
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 1,5 litr vody
  • čerstvý tymián

POSTUP

  1. Hrách propláchneme a namočíme pšes noc ve studené vodě. Po namočení slijeme vodu a opět jej propláchneme.
  2. Do kastrolku přesypeme propláchnutý hrách a vaříme jej v 1 litru vody s bobkovým listem cca 60 minut do změknutí.
  3. Mezitím, co se hrách vaří, si nachystáme zeleninu. Cibuli, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev můžete nakrájet například na půlkolečka a celer na tenké proužky. Z pórku odstraníme vrchní listy, pořádně jej omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo půlkolečka.
  4. Když je hrách uvařený, přidáme k němu 500 ml vody, nakrájenou zeleninu, Mahá koření, sůl a olej. Vaříme dalších cca 25 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Nakonec, když je polévka uvařená, přidáme podle chuti čerstvý tymián a necháme polévku 5-10 minut odstát, aby se chutě krásně propojily.

Devadesát minut se sice může zdát jako velmi dlouhá doba, při přípravě však zjistíte, že jde pouze o čas vaření hrachu. Luštěniny jsou obecně delší na přípravu a hrách patří asi k těm z  nich, které si na vaší plotně zaberou místo na nějakou tu delší chvíli. Nemějte však stach. Stačí jej čas od času zamíchat a zbytek přípravy je rychlý a jednoduchý.

A co vy? Máte rádi hrách nebo si k němu teprve hledáte tu správnou (chutnou) cestu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *