09. 10. 2022 • AUTOR: LUDMILA BORYSENKO HRADILOVÁ • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE • PROSTORY: CASA LINUM
Barevné podzimní dny nás občas překvapí sluníčkem. Stále však převažují ty chladné a deštivé dny, kdy si naše tělo žádá teplo a doplnění energie. Luštěninové polévky jsou snad nejlepší variantou, která zastane obě potřeby. Proč právě luštěniny a proč právě hrách? Luštěniny obsahují velké množství bílkovin a jsou skvělým zdrojem energie. Hrách spolu se zelenou čočkou můžeme zařadit mezi ty luštěniny, které mají nejvyšší obsah bílkovin. Bílkoviny, bílkoviny a ještě jednou bílkoviny. Obzláště u rostlinné stravy bychom měli dbát na pestrý a vyvážený jídelníček. Nestačí jíst pouze zeleninu, neboť ta sice obsahuje mnoho, avšak nevšechny důležité živiny.
Mnozí z vás asi znají žlutý hrách z jednoduchých pokrmů, jako je například hrachová kaše. Musím se přiznat, že u mě hrách dlouhou dobu patřil mezi málo oblíbené luštětniny a často jsem se mu snažila spíše vyhýbat. Když jsem se začala více zajímat o stravu, zjistila jsem, že by bylo dobré zařadit jej do jídelníčku a přestat se mu vyhýbat. Klasický způsob přípravy mě však nelákal, a tak jsem si vymyslela tuto kombinaci hrachu s větším množstvím zeleniny.
Pokud hledáté další možnosti zařazeni luštěnin do jídelníčku, určitě vyzkoušejte Hrašku, o níž jsem se zmiňovala již v srpnovém článku. Jedná se o směs z žlutého hrachu, z níž se dá vykouzlit mnoho zajímavých tradičních i netradičních, ale především chutných pokrmů.
Hrachová polévka
100 MINUT • 4 PORCE
Polévka z žlutého hrachu, jak ji možná ještě neznáte. Na svůj vkus do ní přidávám hodně zeleniny, která zpestří chuť hrachu. Jak můžete vidět, tak je tento recept vyloženě na podzimní a zimní období. Hrách, cibule, pórek, mrkev a celer — to vše jsou sezonní suroviny, které v tomto chladném období seženete téměř všude.
INGREDIENCE
- 150 g suchého žlutého hrachu
- ½ cibule
- 1 mrkev
- 110 g pórku
- 100 g celeru
- 1 ks bobkového listu
- 2 ČL soli
- 1 ČL Mahá koření
- 2 PL slunečnicového oleje
- 1,5 litr vody
- čerstvý tymián
POSTUP
- Hrách propláchneme a namočíme pšes noc ve studené vodě. Po namočení slijeme vodu a opět jej propláchneme.
- Do kastrolku přesypeme propláchnutý hrách a vaříme jej v 1 litru vody s bobkovým listem cca 60 minut do změknutí.
- Mezitím, co se hrách vaří, si nachystáme zeleninu. Cibuli, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev můžete nakrájet například na půlkolečka a celer na tenké proužky. Z pórku odstraníme vrchní listy, pořádně jej omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo půlkolečka.
- Když je hrách uvařený, přidáme k němu 500 ml vody, nakrájenou zeleninu, Mahá koření, sůl a olej. Vaříme dalších cca 25 minut, dokud není zelenina měkká.
- Nakonec, když je polévka uvařená, přidáme podle chuti čerstvý tymián a necháme polévku 5-10 minut odstát, aby se chutě krásně propojily.
Devadesát minut se sice může zdát jako velmi dlouhá doba, při přípravě však zjistíte, že jde pouze o čas vaření hrachu. Luštěniny jsou obecně delší na přípravu a hrách patří asi k těm z nich, které si na vaší plotně zaberou místo na nějakou tu delší chvíli. Nemějte však stach. Stačí jej čas od času zamíchat a zbytek přípravy je rychlý a jednoduchý.
A co vy? Máte rádi hrách nebo si k němu teprve hledáte tu správnou (chutnou) cestu?