16. 10. 2022 • AUTOR: PAVEL HNILO • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE • PROSTORY: CASA LINUM
Říjen je ideálním obdobím, kdy využít hřiby — lesní plody, které jste si koncem léta nebo v září nasbírali a usušili. Sběr hub je v Česku velmi oblíbený a spousty nadšených houbařů čekají na to, zda přijdou vydatné letní a zářijové deště, které jsou předzvěstí houbové exploze v lesích.
Stejně jako mě a bratra brali rodiče do lesa, tak i já brávám občas děti mé. Ani nemusí být hlavním cílem najít spousty hub, každý úlovek potěší. Jde o to užít si ten nekonečný klid a ticho, které les poskytuje. Nadechnout se čerstvého vzduchu a užít si pohodu a společně strávený čas. A jako mí rodiče, tak i já používám motivační heslo: “Kdo najde praváček — dostane ledňáček.” O tom, že se tato motivace může prodražit, ani nemluvím.
Žampiony můžete též využít nasbírané a usušené, jsou ovšem dostupné i v obchodech a to téměř po celý rok. My do bulgurota využíváme z tohoto důvodu čerstvé. Používáme bulgur střední velikosti. Bulgur je minimálně zpracované zrno pšenice, zachovává si tak mnohem více nutričních hodnot oproti jiným zpracovaným produktům z pšenice. Obsahuje také vysoké množství vlákniny, což prospívá trávení.
Houbové bulguroto
60 MINUT • 3 PORCE
Bulgur má více druhů velikosti, ten středně mletý je ideální pro bulguroto, protože jemně mletý se v tomto receptu již ztrácí a hrubě mletý má už moc dlouhou dobu vaření. Sušené houby nám dostatečně změknou ve vývaru a tím i jemu dodají další chuť navíc. Víno můžete zvolit dle chuti a obliby, případně toho, co se zrovna nachází ve vaší lednici. Do bulgurota či rizota neodmyslitelně patří i máslo a veganská alternativa másla je naštěstí lehce sehnatelná a její vlastnosti a chuť jsou opravu velmi podobné.
INGREDIENCE
- 250 g bulguru
- 30 g sušených pravých hub
- 250 g žampionů
- 1,25 l zeleninového vývaru
- 125 ml bílého vína
- 1 střední červená cibule nebo šalotka
- 2 větší stroužky česneku
- 4 PL veganského másla
- 3 PL olivového oleje
- sůl a pepř
- na ozdobení čerstvá petrželka nebo pažitka
POSTUP
- V hrnci přivedeme k varu vývar a sušené houby, poté teplotu snížíme a udržujeme teplé.
- Cibuli a česnek si nakrájíme na drobno.
- Na středním ohni v široké pánvi rozehřejeme 2 lžíce veganského másla a 3 lžíce olivového oleje.
- Na oleji osmahneme cibuli, dokud nezměkne. Mezi tím si očistíme a nakrájíme žampiony, ideálně na plátky.
- Spolu s česnekem přidáme na pánev žampiony a promícháme. Poté z vývaru vyjmeme už změklé sušené pravé hřiby a dáme do pánve.
- Smažíme přibližně 10 minut.
- Vmícháme bulgur tak, aby se řádně obalil v tuku.
- Přilijeme víno a další 2 minuty povaříme, aby se zredukovalo.
- Po naběračkách postupně přiléváme vývar a mícháme, dokud se vždy nevstřebá.
- Takto bulgur vaříme, až dokud nezměkne. Doba je podle druhu bulguru, přibližně 15 minut.
- Po odstavení z plotny do horkého bulgurota vmícháme zbývající máslo, dochutíme solí, případně pepřem a necháme 5 minut přikryté odstát.
- Při podávání dozdobíme čerstvými bylinkami.
Pokud už vás omrzelo klasické rýžové rizoto nebo jen chcete vyzkoušet změnu, tak je tento recept pro vás. Ne vždy se člověku chce vymýšlet co vařit, a tak točí pár zaručených klasik pořád dokola. Jednou z nich by mohlo právě být bulguroto s houbami.
Bulgur je vynikající univerzální surovina a hodí se do spousty jídel. V bulgurotu ho osobně mám asi nejraději a spolu s houbami, které zbožňuji, je to neodolatelná kombinace. Pokud i vy máte houby rádi, tak neváhejte a uvidíte, že si tento recept oblíbíte. A pokud je moc nemusíte, tak možná díky němu přijdete houbám na chuť.
Máte i vy rádi jídla s houbami?