Cuketové špagety se špenátem a strouhaným veggie sýrem

11. 09. 2022  •  AUTOR: PAVEL HNILO  •  FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE  •  PROSTORY: CASA LINUM

Jedna z mých nejoblíbenějších zelenin — cuketa. Velmi dobře si pamatuji, jak už jako dítě jsem si ji oblíbil. U nás doma se cuketa dělala na nesčetné množství způsobů. A stále se bavím na vzpomínkách, kdy nám babička přinesla cukety velikosti menšího keporkaka, a i přesto se po nich jen zaprášilo. Její sezóna je prakticky celé léto až do půlky podzimu. Proč ji tedy nevyužít po celou tuto dobu?

A v září začíná podzimní sezóna špenátu. Tato zelenina se neprávem netěší, obzvláště u dětí, velké oblibě. Podle mě je to však jeden z největších omylů. Špenát je velmi chutná a ještě více zdravá zelenina a má velké možnosti využití. V dnešní době má tato rostlina i tři sezóny a je tak dostání v čerstvé podobě celoročně. A právě špenát se k cuketě dokonale hodí. Pak už stačí jen další 3 suroviny a můžete vykouzlit fantastické jídlo.

Pro přípravu budete potřebovat jednu drobnou vychytávku. Je jí škrabka na dělání proužků ze zeleniny. Odzkoušenou máme škrabku Julienne PRESTO Expert, od české značky Tescoma. Na trhu je na výběr několik takových produktů. Pokud si na práci s ruční škrabkou netroufnete a nebo máte v plánu dělat recepty ze zeleniny na proužky často, tak se nebojte sáhnout po některém ze spiralizérů. A i když se škrabkou je práce taky rychlá, tak spiralizér je prostě přístroj pro pohodlné použití.

Veganské cuketové špagety

25 MINUT  •  2 PORCE

Pouze 5 ingrediencí, sůl a pepř. Toť vše, co potřebujete a vykouzlíte velmi chutné a lehké jídlo. Špenát si můžete předem trochu nasekat, ne však najemno, protože vařením ztrácí většinu svého objemu. Vůbec nevadí, když necháte, tak jako my, listy v celku. Sýrem, který použijete, může v první řadě být Violife Prosciano. Je chuťově skvělý a velmi se podobá svému originálnímu vzoru. My jsme tentokrát použili náš oblíbený Violife Mediterranean. Použít však můžete kterýkoliv. Česnek na plátky nebo větší kousky se tak rychle neosmahne a zůstane krásně svěží.

INGREDIENCE

  • 3 menší cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g listového špenátu
  • 100 g strouhaného veggie sýru
  • 3 lžíce oleje
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Cukety důkladně omyjeme a pomocí škrabky z nich vytvoříme špagety. Zůstane nám střed se semínky, který se dá ještě využít v jiném jídle.
  2. Rozpálíme olej na široké pánvi a mezi tím nakrájíme česnek na plátky, ty poté přibližně 2 minuty osmahneme.
  3. Jako první přidáme špenát a krátce ho spaříme. Po chvíli do něj vsypeme připravené cuketové špagety. Společně povaříme přibližně 3 minuty. Pozor — cuketa rychle měkne, tak ať se špagety nerozvaří!
  4. Na závěr vsypeme do pánve přibližně 3/4 z nastrouhaného veganského sýru a vmícháme do špaget, dokud je všechny neobalí. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Při podávání špagety dozdobíme zbytkem strouhaného sýru a například pár listy petrželky.

Když se vám podaří dobře spojit všechny ingredience ve výtečné jídlo, jakým tyto cuketové špagety jsou, tak opravdu oceníte, že méně je někdy více. Jsou to ingredience, které můžete mít doma celoročně; a pak už stačí ani ne půlhodinka, záleží jak rychle zvládnete přípravu, a máte chutný oběd nebo zdravou večeři.

Navíc, díky absenci těstovin, je toto jídlo i bezlepkové, takže pokud s lepkem nekamarádíte, je pro vás vhodné. Špagety jsou velmi oblíbené jídlo i u dětí, jejich o něco zdravější cuketovou verzi můžete udělat na více způsobů. A možná se vám časem povede děti přesvědčit i o tom, že špenát je taky dobrý :-).

Vyzkoušíte i vy tuto chutnou rychlovku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *