17. 02. 2023 • AUTOR: PAVEL HNILO • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE • PROSTORY: CASA LINUM
Bramboráky jsou velmi oblíbeným a tradičním jídlem v Evropě a ani nám tak neunikly; a přinášíme jejich variaci v tomto článku. Jelikož mají velké množství variant, tak jsou jídlem, které může mít rád opravdu každý. Udělat jejich veganskou verzi není nic složitého, stačí vynechat vejce. A při tvarování placky dáváme jen dáváme pozor, aby se moc nerozpadly.
Jaký je vlastně rozdíl mezi bramborákem a bramborovou plackou? Bramboráky jsou ze strouhaných brambor a takto jsou použity i v našem receptu. Bramborové placky se dělají z bramborového těsta, mají tak jemnější strukturu. Oboje se tvaruje do placky, takže výsledný produkt je dost podobný. Já osobně mám bramboráky zažité jako jídlo naslano a bramborové placky zbožňuju s povidly.
Jako první začneme v tomto receptu dipem k bramborákům, aby se nám po udělání ještě trochu zaležel v lednici. Kešu jsou ve veganské kuchyni oblíbené pro vysoký obsah bílkovin, “dobrých” tuků, hořčíku a vitamínu K. Jsou chuťově výrazné, takže je snadno v jídle poznáte a dá se tak díky nim do mnohých jídel přidat další nečekaná chuť. Bylinkový dip z nich je skoro na úrovni přílohy, protože je hutný a zasytí.
Bylinkový kešu dip
10 MINUT • 2 PORCE
Nepražené a nesolené kešu jsou k dostání dostání již téměř všude, jistotou však bude vám nejbližší bezobalový obchod. Bylinkami rozhodně nemusíte šetřit — jejich kombinace v dipu skvěle ladí a ke kešu se dokonale hodí. Česnek dip provoní a dodá mu trochu říz a lahůdkové droždí je vhodné nejen k celkovému dochucení, ale také pro případné zahuštění.
INGREDIENCE
- 100 g nepražených kešu ořechů
- 1-2 PL lahůdkového droždí
- 1 stroužek česneku
- hrst nakrájených bylinek (rozmarýn, tymián, petržel, bazalka)
- trocha citronové šťávy
- sůl a pepř
POSTUP
- Kešu si namočíme přes noc, minimálně však na 4 hodiny.
- Nejprve v mixéru rozmixujeme kešu s přibližně 5 PL vody a trochou citronové šťávy. Mixujeme, dokud nevznikne hladký krém.
- Poté přidáme ostatní suroviny a opět důkladně pomixujeme. Vodou a lahůdkovým droždím si upravujeme konzistenci.
- Z mixéru dáme do misky a zakápneme trochou olivového oleje, aby nám dip neosychal.
Bylinkový dip si můžete udělat s různými kombinacemi bylinek. Můžete si ho připravit pikantní při použití chilli a nebo nasládlý při použití agáve sirupu. Kešu jsou výborné jako základní surovina a můžete si s dipem opravdu vyhrát. Klidně si můžete udělat více verzí najednou a udělat si toto jídlo ještě více zajímavým.
Když máte dip hotový a už si odpočívá v lednici, je čas vrhnout se na bramboráky. Ono je v podstatě jedno, jestli si uděláte bramboráky nebo bramborové placky. Je potřeba jen mít na mysli, že pro bramborové placky si brambory musíte nejdříve uvařit před tím, než se vrhnete na přípravu bramborového těsta. U bramboráků tento krok absolvovat nemusíte a brambory strouháte rovnou syrové.
Bramboráky mají u mnoha lidí velice pošramocenou pověst. Každý z nás si někdy koupil bramborák ze stánku, ať už na trzích, festivalu či nějaké jiné akci. A mnohdy dostal do ruky něco extrémně nasáklé olejem, připálené a podivné konzistence. Takovéto bramboráky opravdu být nemusí. Není potřeba je máchat v přepáleném oleji a přepalovat. Doma si s nimi můžete pohrát a udělat z nich úžasné jídlo.
Základem jsou brambory, které já osobně kvůli jednoduššímu strouhání používám vždy velké a pevné. Zásadní věcí je pokusit se vymačkat z nastrouhaných brambor maximum vody. Když se vám to povede, tak nebudete potřebovat moc mouky na zahuštění — a to je vždy k dobru. Jelikož veganské bramboráky neobsahují lepivou složku, tj. vajíčko, tak je potřeba být při tvarování placek obezřetnými. Nejlepší je to za pomocí dvou lžic.
Veganské bramborové placky
35 MINUT • 2 PORCE
Brambory si můžete nastrouhat nahrubo nebo najemno. Já osobně mám raději hrubé strouhání, kdy v bramborácích jdou cítit větší kousky brambor. Na zahuštění použijte hladkou mouku, které při pečlivém vymačkání vody nebude moc potřeba. Sušená majoránka a česnek bramboráky provoní. Pro smažení nemusíte používat vysokou vrstvu oleje, ale raději ho postupně přidávejte před každou várkou.
INGREDIENCE
- 3-4 velké brambory
- 50 g hladké mouky
- ½ PL sušeného česneku
- ½ PL sušené majoránky
- olej
- sůl a pepř
POSTUP
- Brambory nastrouháme do velké mísy a vymačkáme z nich co nejvíce vody.
- Přidáme mouku a koření a uhněteme těsto. Moukou si upravíme jeho konzistenci. Osolíme a opepříme.
- Na pánvi rozpálíme olej a pomocí lžic tvarujeme placky. Opékáme z obou stran dokud nejsou placky hnědé.
- Po usmažení položíme na talíř s ubrouskem a trochu osolíme.
- Podáváme s kešu dipem.
Bramboráky můžete usmažit jako my — ve velikosti tak akorát do ruky a vhodné k namáčení do dipu. Můžete si udělat i velké bramboráky, které poté dipem natřete/naplníte. I v tomto se meze nekladou. Základem je zbytečně je nepřesmažit a nechat je na ubrouscích zbavit se přebytečného oleje.
Čerstvé bramboráčky ocení všichni od malých dětí po dospělé. Je to jednoduché a chutné jídlo. Bylinkový kešu dip možná někomu zní nedůvěryhodně, nenechte se však mýlit. Tato kombinace vás naprosto uhrane a rádi si už v budoucnu dáte sem tam tu práci a tento dip si připravíte. A je jedno, jestli si toto jídlo uděláte k obědu, večeři nebo jako pohoštění pro návštěvu. Nikdy vás nezklame.
Jsou bramboráky i vaším oblíbeným jídlem?