30. 10. 2022 • AUTOR: PAVEL HNILO • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE • PROSTORY: CASA LINUM
Kapustové, ale třeba i zelné nebo rýžové závitky, jsou jídlem, které se dělá všude po celém světě. V každé části světa narazíte na místní variantu plněných závitků a často to jsou právě listy této zeleniny. A kdo by neznal například nějakou verzi jarních závitků, že. Tato jídla jsou mnohdy hravá a střetávají se v nich ingredience, které se jinde jen tak nepotkají. Nebo nevyniknou tak dobře, jako zabalené k sobě tenkým chutným listem.
Recept z tohoto článku je přesně takový — netradiční a zajímavý. Do kapustového listu zabalíme směs rajčat, ořechů a rýže. Na první pohled možná nesourodá kombinace, která však perfektně funguje. Spolu s rajčatovou omáčkou a třeba čerstvými vařenými brambory tak vytvoříte opravdu vynikající jídlo, které bude ozdobou vašeho stolu.
Tento recept také dovoluje velkou míru improvizace. Suroviny v něm můžete měnit dle aktuální chuti. Nechcete kapustu? Použijete listy ze zelí. Ořechy můžete rozmixovat do jemné konzistence, ale také jen nasekat na malinké kousky a získat tak zase jinou chuť náplně. Omáčku si můžete přisladit a nebo třeba použít ještě výraznější druhy koření. Volba je jen a pouze na vás.
Kapustové závitky na rajčatové omáčce
70 MINUT • 3 PORCE
Rajčata můžete použít čerstvá, ale pro tento recept se o trochu lépe hodí konzervovaná, protože se rychleji uvaří a je s nimi podstatně méně práce. A to se při takto delším receptu hodí. Vlašské ořechy mají výraznou chuť a vůni, a tvoří výborný kontrast s rajčaty. Množství náplně si lehce nastavíte pomocí vařené rýže a jejího množství. Kapustu povařte krátce, ale dejte pozor, aby byla dostatečně měkká. Ideálně si dejte do hrnce jeden zkušební list navíc, abyste jí mohli kousek ochutnat, zda je měkká i na skus.
INGREDIENCE
Omáčka
- konzerva drcených rajčat (400 g)
- 2 stroužky česneku
- 1 PL olivového oleje
- ½ ČL mleté uzené papriky
- ½ ČL mletého kmínu
Náplň
- 70 g suché rýže
- 40 g vlašských ořechů
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- ½ konzervy drcených rajčat (400 g)
- 2 PL olivového oleje
- ½ PL sójové omáčky
- 1 ČL tymiánu
- 1 ČL oregana
- sůl a pepř
Závitek
- 8 velkých listů kapusty
- 1 PL olivového oleje
POSTUP
Omáčka
- V široké pánvi rozpálíme olej a poté ztlumíme na středný výkon.
- Na pánev dáme česnek a opékáme asi 1 minutu.
- Vmícháme papriku, římský kmín chvíli pražíme a poté přidáme i rajčata z konzervy.
- Přivedeme k varu a na středním plamenu vaříme zhruba 5 minut.
- Po uvaření odstavíme bokem.
Náplň
- Rýži uvaříme dle návodu.
- Vlašské ořechy, 1 lžíci oleje a sójovou omáčku dáme do kuchyňského robotu.
- Mixujeme dojemna, ale ne příliš, jinak nám vznikne hmota podobná pyré.
- Na pánvi rozehřejeme zbylý olej a na něm necháme změknout nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme česnek a opékáme ještě další minutu.
- Poté vlijeme na pánev rajčata z konzervy i se šťávou a okořeníme tymiánem a oreganem.
- Dobře promícháme a přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
- Vmícháme rýži a ořechovou směs, a mícháme, dokud nemá konzistenci vhodnou k plnění.
- Dochutíme solí a pepřem, a dáme stranou trochu vychladnout.
Zabalení a zapečení
- Pro zapečení předehřejeme troubu na 200 °C.
- Listy na zabalení připravíme tak, že z kapusty odřízneme tvrdý základ, aby šlo listy lehce loupat.
- Do nejtlustší části listu vyřežeme tvar “V”, díky tomu půjdou lépe rolovat.
- Listy dáme do velkého hrnce s vroucí vodou a vaříme přibližně 5 minut, dokud nejsou měkké.
- Scedíme je, propláchneme opatrně studenou vodou a znovu scedíme.
- Dva listy dáme přes sebe “V” výřezy směrem k sobě a polévkovou lžící naplníme.
- Množstvím náplně určíme velikost závitku a opatrně zabalíme.
- Do zapékací misky dáme připravenou rajčatovou omáčku a na ni pokládáme řezem dolů závitky.
- Zakápneme olivovým olejem, vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut, dokud se omáčka neprohřeje a nebublá.
Ačkoliv se tento recept na první pohled zdá složitý, není tomu úplně tak. Stačí si předem poctivě rozplánovat kroky. Když se vám to povede dobře, tak postup není nijak náročný a ani délka vaření není moc dlouhá. Vaření takového receptu vás potom bude bavit, protože pokaždé zjistíte, že jde něco udělat trošku jinak. A nebo vyměnit některou z ingrediencí.
Rozhodně se nemusíte bát kontrastu chutí. Pokud rádi experimentujete, je tento recept stvořený pro vás. A pokud si třeba potrpíte na honosnější nedělní oběd, tak tyto kapustové závitky s omáčkou a přílohou jsou pro tuto příležitost ideální.
Máte i vy rádi závitky?