Veganský koláček s kešu krémem a kokosovými chipsy

24. 02. 2023  •  AUTOR: PAVEL HNILO  •  FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE  •  PROSTORY: CASA LINUM
ČLÁNEK VZNIKL VE SPOLUPRÁCI S NUTTYNO

Upéct si koláč může znamenat velkou práci a kopu špinavého nádobí, ale to vás určitě nečeká, když zkusíte náš jednoduchý veganský koláček s kešu krémem. U koláčků je v jednoduchosti síla. Já osobně mám rád koláčky či koláče s jednoduchým základním těstem a ideálně krémem nebo náplní, která vám nevezme při výrobě půl života a kus duše. S jednoduchým základním receptem si pak jde pohrát, až když člověk opravdu chce.

Korpus je vypracovaný ze surovin, které se najdou snad v každé domácnosti. Hladká mouka, třtinový cukr, rostlinné mléko a olej. Osobně mám tyto jednoduché typy koláče rád. Základní těsto je zárukou toho, že vždy vyjde jak má. A pokud chcete změnu chuti, tak ingredience pouze přidáváte a měníte si ji dle aktuální nálady. Můžete toto těsto variovat donekonečna a vždy vám může vyjít korpus pro trochu jiný koláček.

Vrch tohoto koláčku je potřený krémem z kešu a posypaný kokosovými chipsy. Kešu patří mezi nejzdravější ořechy, mají jedny z nejvyváženějších nutričních hodnot, obsahují důležité vitamíny, ale mají v sobě také minerály. A jejich konzumace ve formě krému na koláčku se stane lehce návykovou. Kokosové chipsy už jen svou skvělou chutí a tím jak jsou křupavé doladí vynikající chuť tohoto koláčku.

Koláček s kešu krémem a kokosovými chipsy

60 minut  •  12 porcí

Nepražené nesolené kešu oříšky jsou základem tohoto krému, nešetřete na kvalitě. Perfektně ladí chuťově s javorovým sirupem, který už sám o sobě je velmi chutný. Pro korpus jsou potřeba prakticky základní ingredience, kokosové mléko můžete nahradit jiným rostlinným. Kokosové však přinese vůni kokosu již do těsta. Navrch nasypeme kokosové chipsy a my můžeme jen doporučit ty od značky Nuttyno.

INGREDIENCE

Kešu krém

  • 150 g kešu ořechů
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 4 lžíce rostlinného mléka

Korpus

  • 210 g hladké mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • kokosové chipsy od Nuttyno

POSTUP

Kešu krém

  1. Kešu ořechy namočíme přes noc, minimálně však na 4 hodiny do vody. Poté scedíme a osušíme.
  2. Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém.
  3. Konzistenci si upravíme pomocí množství rostlinného mléka.

Korpus

  1. Troubu se předehřejeme na 180°C.
  2. Ve větší míse důkladně smícháme mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  3. V menší míse promícháme kokosové mléko s olejem a poté vlijeme do suché směsi a vypracujeme těsto.
  4. Vlijeme do koláčové formy a pečeme cca 45 minut. Po vytažení necháme zcela vychladnout.
  5. Po vychladnutí na vrch naneseme kešu krém a dozdobíme kokosovými chipsy.

Nejdůležitější na tomto koláčku je užít si tu jednoduchost a na závěr jeho skvělou chuť. Samozřejmé je, že si můžete i suroviny vyměnit za ty, které vám vyhovují. Mouka může být bezlepková, místo cukru můžete použít některý z přírodních sirupů. Je však potřeba myslet na to, že je nutné upravit celkový poměr surovin poté. Obzvláště když sypkou nahradíte tekutou.

Ať už zvolíte formu koláčku s krémem a nebo se pustíte rovnou do dortíku, tak tento jednoduchý recept si do vaší kuchyně jistojistě najde cestu. Jeho snadná a rychlá příprava je skvělý benefit a je z ingrediencí, které k sobě výborně pasují. Je potom velmi jednoduché vytvořit opravdu chutné dílo.

Zpestříte si i vy večer upečením tohoto vynikajícího koláčku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *