08. 07. 2024 • AUTOR: PAVEL HNILO • FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE
Léto je v plném proudu — a to znamená, že si lidé užívají sluníčka, koupání, dovolených a dalších letních radovánek. Jenou z nich je i grilování, které je opravdu velmi oblíbené a kdo může a má vyhovující prostor, tak se do něj rád pustí a užije si možnost dát si takto připravené jídlo.
Ani my nezůstali pozadu a připravili jsme 3 jednoduché recepty v jednom. Grilované kukuřičné žebírka s brambůrky a k tomu velmi jednoduchý a zajímavý dip. Grilované brambůrky jsou vynikající příloha prakticky k čemukoliv, obzvláště s dipem. Kukuřičné žebírka mohou být klidně středem pozornosti, protože grilovaná kukuřice patří k tomu nejchutnějšímu, co se dá na grilu připravit. Stejně tak ale může splnit funkci přílohy k čemukoliv dalšímu, co si ugrilujete.
Kukuřičná žebírka a křupavé brambůrky
hodnoceníPŘÍPRAVA: 15 minut
CELKOVĚ: 80 minut
MNOŽSTVÍ: 2 porce
Brambory i kukuřici je lepší na gril dávat již předvařené, zásadně se tím zkrátí doba grilování. Pro krájení kukuřice doporučuju velký nůž, protože její střed je mnohdy hodně tuhý a s krátkým nožem to jen tak nejde.
Kukuřičné žebírka
Ingredience
- 2 předvařené kukuřice
- 1 PL oleje
- 1 ČL sladké papriky
- ½ ČL sušeného česneku
- ½ ČL sušené cibule
- 1 ČL soli
Postup
- Kukuřici si rozkrájíme na čtvrtiny — doporučuji použít opravdu velký nůž, půjde to snáz.
- Do misky nalijeme olej a důkladně ho promícháme s kořením a solí, až se ingredience spojí a vznikne nám marináda.
- Výslednou marinádou pořádně potřeme kukuřice.
- Hodíme na gril a grilujeme, dokud není kukuřice měkká.
Grilované brambory
Ingredience
- 500 g brambor
- 3 PL oleje
- 2 ČL sušeného rozmarýnu
- 1 ČL sušeného česneku
- 1 ČL sladké papriky
- ½ ČL sušené cibule
- ½ ČL soli
Postup
- Brambory i se slupkou pořádně umyjeme a dáme do hrnce s vodou. Ideální jsou malé a kulaté brambory.
- Přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou téměř měkké. Asi 10-15 minut.
- Po uvaření necháme brambory trochu vychladnout, dáme je na připravené hlinikové grilovací tácky a pomocí například dna pohárku je rozmáčkneme.
- V misce si z oleje, koření a soli umícháme marinádu a tou brambory potřeme.
- Grilujeme, dokud není slupka křupavá a brambory měkké.
U grilované kukuřice si můžete skvěle vyhrát s ochucením. Je libo jen tak na přírodno s trochou soli? Nebo si ji rádi potřete lisovaným česnekem s máslem? A nebo preferujete koření či dip? Volba je na vás a určitě brzy přijdete na to, že žebírka z kukuřice si přímo říkají o to, abyste si s jejich chutí vyhráli.
Grilované brambůrky se slupkou mají jednu zásadní výhodu — a tou je takový ten křup efekt, kterého docílíte právě pouze s brambory, které mají slupku. Stejně jako kukuřičky, tak i u brambor je nesčetné množství možností, jak je ochutit a okořenit. Nicméně my to v tomto článku s kořením až tak moc nepřeháníme, protože si připravíme svěží dip.
Čerstvě připravený dip je silnou konkurencí kupovaných omáček. V dipu se snoubí hlavně lehkost, svěžest a skvělá chuť. A ten náš je taktéž přesně takový. Jeho příprava není sice tak super rychlá jak u jiných dipů, když však už ten čas a námahu na jeho přípravu vydáte, tak super rychle zmizí z talířků a misek.
Krémový paprikovo-fazolový dip
PŘÍPRAVA: 10 minut
CELKOVĚ: 35 minut
MNOŽSTVÍ: 2 porce
Zásadní je dip precizně umixovat. Pokud máte tu trpělivost, tak úplně dohladka. Pokud ne, tak alespoň tak, aby se v něm nenacházely větší kusy použitých ingrediencí. Ty, které jsou použité v tomto dipu jsou všechny měkké a tak by mixování neměl být problém.
Ingredience
- ½ konzervy bílé fazole
- 1 červená paprika
- ½ cibule
- stroužek česneku
- 3 PL lahůdkového droždí
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL oleje
- sůl a pepř
Postup
- Cibuli a papriku si nakrájíme na drobné kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a opražíme.
- Potom přidáme papriku a pražíme asi 15-20 minut, dokud paprika nezměkne.
- Do mixéru dáme umytou a osušenou bílou fazoli spolu s paprikou, česnekem, lahůdkovým droždím, citrónovou šťávou a dochutíme solí a pepřem.
- Vymixujeme dohladka a necháme před podáváním chvíli v lednici.
Bílé fazole nepatří mezi nejpoužívanější základy do dipů, s jejich použitím ale dostanete do dipu o jednu zajímavější chuť navíc a dip bude i o něco hutnější, než dipy ve kterých je použitý například jogurt. V případě, že máte raději pikantní dipy či omáčky, tak si do něj můžete přidat špetku chilli.
Na finální dozdobení můžete použít pažitku, jejíž štiplavá chuť se k těmto pokrmům hodí. Brambory si skvěle rozumí s čerstvým rozmarýnem, který je obzvláště krásně provoní.
Ve výsledné kombinaci tvoří kukuřičné žebírka, grilované brambůrky a paprikový dip společně nepřekonatelnou kombinaci zajímavých chutí. Mohou tak na váš letní stůl s grilovačkou přinést osvěžující změnu a je už pouze na vás, zda jejich role bude vedlejší nebo hlavní.