Vegan grilovačka — křupavé brambory, kukuřičná žebírka a dip

08. 07. 2024  •  AUTOR: PAVEL HNILO •  FOTOGRAFIE: SIMPLY VEGGIE

Léto je v plném proudu — a to znamená, že si lidé užívají sluníčka, koupání, dovolených a dalších letních radovánek. Jenou z nich je i grilování, které je opravdu velmi oblíbené a kdo může a má vyhovující prostor, tak se do něj rád pustí a užije si možnost dát si takto připravené jídlo.

Ani my nezůstali pozadu a připravili jsme 3 jednoduché recepty v jednom. Grilované kukuřičné žebírka s brambůrky a k tomu velmi jednoduchý a zajímavý dip. Grilované brambůrky jsou vynikající příloha prakticky k čemukoliv, obzvláště s dipem. Kukuřičné žebírka mohou být klidně středem pozornosti, protože grilovaná kukuřice patří k tomu nejchutnějšímu, co se dá na grilu připravit. Stejně tak ale může splnit funkci přílohy k čemukoliv dalšímu, co si ugrilujete.

Kukuřičná žebírka a křupavé brambůrky

hodnocení

PŘÍPRAVA:   15 minut
CELKOVĚ:   80 minut
MNOŽSTVÍ:   2 porce

Brambory i kukuřici je lepší na gril dávat již předvařené, zásadně se tím zkrátí doba grilování. Pro krájení kukuřice doporučuju velký nůž, protože její střed je mnohdy hodně tuhý a s krátkým nožem to jen tak nejde.

Kukuřičné žebírka

Ingredience

  • 2 předvařené kukuřice
  • 1 PL oleje
  • 1 ČL sladké papriky
  • ½ ČL sušeného česneku
  • ½ ČL sušené cibule
  • 1 ČL soli

Postup

  1. Kukuřici si rozkrájíme na čtvrtiny — doporučuji použít opravdu velký nůž, půjde to snáz.
  2. Do misky nalijeme olej a důkladně ho promícháme s kořením a solí, až se ingredience spojí a vznikne nám marináda.
  3. Výslednou marinádou pořádně potřeme kukuřice.
  4. Hodíme na gril a grilujeme, dokud není kukuřice měkká.

Grilované brambory

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 3 PL oleje
  • 2 ČL sušeného rozmarýnu
  • 1 ČL sušeného česneku
  • 1 ČL sladké papriky
  • ½ ČL sušené cibule
  • ½ ČL soli

Postup

  1. Brambory i se slupkou pořádně umyjeme a dáme do hrnce s vodou. Ideální jsou malé a kulaté brambory.
  2. Přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou téměř měkké. Asi 10-15 minut.
  3. Po uvaření necháme brambory trochu vychladnout, dáme je na připravené hlinikové grilovací tácky a pomocí například dna pohárku je rozmáčkneme.
  4. V misce si z oleje, koření a soli umícháme marinádu a tou brambory potřeme.
  5. Grilujeme, dokud není slupka křupavá a brambory měkké.

U grilované kukuřice si můžete skvěle vyhrát s ochucením. Je libo jen tak na přírodno s trochou soli? Nebo si ji rádi potřete lisovaným česnekem s máslem? A nebo preferujete koření či dip? Volba je na vás a určitě brzy přijdete na to, že žebírka z kukuřice si přímo říkají o to, abyste si s jejich chutí vyhráli.

Grilované brambůrky se slupkou mají jednu zásadní výhodu — a tou je takový ten křup efekt, kterého docílíte právě pouze s brambory, které mají slupku. Stejně jako kukuřičky, tak i u brambor je nesčetné množství možností, jak je ochutit a okořenit. Nicméně my to v tomto článku s kořením až tak moc nepřeháníme, protože si připravíme svěží dip.

Čerstvě připravený dip je silnou konkurencí kupovaných omáček. V dipu se snoubí hlavně lehkost, svěžest a skvělá chuť. A ten náš je taktéž přesně takový. Jeho příprava není sice tak super rychlá jak u jiných dipů, když však už ten čas a námahu na jeho přípravu vydáte, tak super rychle zmizí z talířků a misek.

Krémový paprikovo-fazolový dip

PŘÍPRAVA:   10 minut
CELKOVĚ:   35 minut
MNOŽSTVÍ:   2 porce

Zásadní je dip precizně umixovat. Pokud máte tu trpělivost, tak úplně dohladka. Pokud ne, tak alespoň tak, aby se v něm nenacházely větší kusy použitých ingrediencí. Ty, které jsou použité v tomto dipu jsou všechny měkké a tak by mixování neměl být problém.

Ingredience

  • ½ konzervy bílé fazole
  • 1 červená paprika
  • ½ cibule
  • stroužek česneku
  • 3 PL lahůdkového droždí
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 PL oleje
  • sůl a pepř

Postup

  1. Cibuli a papriku si nakrájíme na drobné kousky.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a opražíme.
  3. Potom přidáme papriku a pražíme asi 15-20 minut, dokud paprika nezměkne.
  4. Do mixéru dáme umytou a osušenou bílou fazoli spolu s paprikou, česnekem, lahůdkovým droždím, citrónovou šťávou a dochutíme solí a pepřem.
  5. Vymixujeme dohladka a necháme před podáváním chvíli v lednici.

Bílé fazole nepatří mezi nejpoužívanější základy do dipů, s jejich použitím ale dostanete do dipu o jednu zajímavější chuť navíc a dip bude i o něco hutnější, než dipy ve kterých je použitý například jogurt. V případě, že máte raději pikantní dipy či omáčky, tak si do něj můžete přidat špetku chilli.

Na finální dozdobení můžete použít pažitku, jejíž štiplavá chuť se k těmto pokrmům hodí. Brambory si skvěle rozumí s čerstvým rozmarýnem, který je obzvláště krásně provoní.

Ve výsledné kombinaci tvoří kukuřičné žebírka, grilované brambůrky a paprikový dip společně nepřekonatelnou kombinaci zajímavých chutí. Mohou tak na váš letní stůl s grilovačkou přinést osvěžující změnu a je už pouze na vás, zda jejich role bude vedlejší nebo hlavní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *